Tüdőfű,Turbolya,Tökmag,Vadgesztenye,Vízitorma
~

Tüdőfű (Pulmonaria officinalis)

Jupiter uralja

~

Nyálkatartalma révén bizonyítottan segít légzőszervi megbetegedések ellen. A népi gyógyászat bélnyálkahártya-gyulladás esetén is alkalmazza. A növény virágjai kezdetben pirosak, majd kék színűre változnak.

Turbolya (Anthryscus cerefolium)

Jupiter uralja

~

Kellemes, fűszeres illatú egyéves növény. Gyógyhatását régen különösen nagyra becsülték. Tüdőbaj ellen, szülés utáni fájdalmak csökkentésére javasolták. A szülő asszonyoknak turbolyalevest készítettek. Véraláfutás, zúzódás eloszlatására az összetört növényt kötözték a sérült testrészre. Napjainkban emésztő- és légzőszervi megbetegedések, vese- és hólyagbántalmak elleni teákhoz használják. Magas C-vitamin-, karotin-, vas- és magnézium tartalmú levelei a tavaszi vértisztító kúrához alkalmazhatók, serkentik a méregtelenítő szervek működését. A levelek forrázata máj-, epe- és vesepanaszok ellen, valamint emésztési zavarok, étvágytalanság és vérszegénység ellen használható. Keringésjavító, serkenti az agy működését, jó hatású emlékezetkiesés ellen.

Tökmag

Tökmag népi gyógyászatban kivívta magának a helyet a tökmag. Ez valamikor finom csemegének számított. A legjobb a marhatőkből kiszedett friss tökmag, amit azonnal megpirítva, téli estéken fogyasztottak az emberek, elejét véve számos betegségnek.
Köszvény: Az esszenciális zsírtartalmának köszönhetjük a tökmag vértisztító hatását, így a köszvény kitunő ellenszere lett, hiszen ahol tökmagot fogyasztanak ott, tököt is. Az esszenciális olaj serkenti az A vitamin felszívódását.
Orsógiliszta és galandféreg ellen: Mindkettő eléggé veszélyes élősködő, amit az ember is könnyen elkaphat, megszabadulni azonban már sokkal nehezebb. Ha már más nem segít, próbálkozzunk meg a tökmaggal.
Prosztata megnagyobbodásra: Különösen napjainkban igen csak gyakori a prosztata gyulladás, vagy megnagyobbodás. Sajnos ezt a jelenséget a helytelen táplálékunknak köszönhetjük, és annak, hogy sok eleségünk, az idő múlásával kifogyott életünkből. Ilyen a tökmag is, hiszen amíg fogyasztották az emberek, ismeretlen volt ez a betegség. Igaz, a táplálék is más volt. Aki teheti próbálkozzon enyhülést találni a tökmagban.

Vadgesztenye

Ősszel az összes gyerek odavan a fényesbarna gesztenyékért. A gesztenye termései viszont fontos gyógynövényeink is!
Vadgesztenye latin neve Aesculus hippocastanum. A növény gyógyító része a virágai, levelei és a termései amik ősszel gyűjthetőek. Erősíti az érrendszert, gyógyítja a viszér gyulladást, a trombózist és a lábszárfekélyt. Csak külsőleg alkalmazható, melsőleg mérgező! Sok szaponint tartalmaz. A virágai belsoleg foleg a gyomorra és a belekre hatnak, görcsoldóként és szélhajtóként. A vadgesztenye leveleibol főzött tea jótékonyan hat asz emészto szervek enyhe gyulladásaira, és a belso vérzésekre, összehúzó hatásánál fogva. Az egész növény összehúzó hatású. Terméséből általában tinktúrát készítenek.Vadgesztenye magas fafajta széles, mélyen barázdált fatörzzsel. Európában ődhonos növény, hazánkban is igen gyakori.

Vízitorma

A vizitorma, főleg vizenyős területeken él, de a több mint száz fajtája közül számos megtalálható a kertekben is, ez a zsázsa. A vizitorma túlságosan értékes gyógynövény, ahhoz hogy kihagyjuk, s ma már bevonult a konyhába is. Salátákhoz használjuk leveleit és zsenge hajtásait. A zsázsa az a növény, amelyik megérdemli a helyet a kertünkben.
Tápértéke:Rendkívül magas a kalcium tartalma, az A vitamin tartalma stb. Ha hozzájutunk vagy megvan a kertünkben, jó ha tudjuk, mire is használhatjuk fel, gyógyítás szempontjából. Ha rászokunk arra, hogy zöldséglét fogyasztunk naponta jó ha hozzáadjuk italunkhoz egy keveset a leveléből.
Gyógyhatása: A zsázsa folyékony kén. Rengeteg az A vitamin benne, kitűnő szer a legmegátalkodottabb gyulladásokkal szemben is, amihez alaposan hozzásegíti magas antibiotikum tartalma.
Tüdőbetegség ,TBC, tüdőgyulladás, tüdőtisztító: A zsázsának rendkívül magas az antibiotikum tartalma. Ennek köszönhető, valamint a magas A vitamin tartalmának, hogy a legjobb gyógyszer a gyulladásokra. Ha figyelembe vesszük azt, hogy milyen magas a szerves kén tartalma, nem kell azon csodálkoznunk, hogy még a tbc-t is képes kigyógyítani ez a zöldség-lé. Megtisztítja továbbá a tüdő hörgőit és a többi légutakat. Keverhetjük más zöldség lével, és ne feledjük azt, hogy a mennyiség emelésével nem biztos, hogy jót teszünk a gyógyulásunknak.
Érrendszeri betegségek: Az érrendszeri betegségek a helytelen táplálkozás következményeként alakulnak ki. A véredények falai elveszítik rugalmasságukat a lerakodás következtében. A kapilláris erek eldugulnak az agyban, a szemben és a vesékben. Emelkedik a vérnyomás. Rosszabbodik a helyzet a szív környékén is. A zsázsa- lével más zöldség-lé keverésével hozzájárulhatunk ahhoz, hogy csökkenjen a vérnyomást, tisztítsuk a vért és véredényeket. Nemcsak az érelmeszesedést gyógyíthatjuk, de más érrendszeri betegségeket is.
Rákbetegség: Azok a zöldségfélék, amelyek sok ként tartalmaznak, természetileg rákellenes gyógyítást végeznek a szervezetünkben. Ezt a cysteine és methionine kén aminó savak teszik lehetővé, mert, létfontosságúak a test számára. Ezeket az aminosavakat a test nem tudja előállítani, a kén tartalmú ételeinkből jutunk hozzájuk. Mivel testünk minden sejtje tartalmaz ként, a nem elégséges ellátás következtében válhatnak sebezhetővé az oxigén szabadgyökök számára a sejtek. A test védelméhez hozzájárulnak az A, C és E vitaminok is, amelyek szintén megtalálhatók a zsázsában, illetve közeli rokonában, a vizitormában.
Alacsony vérnyomás:Kevés élelem hat az alacsony vérnyomásra, a zöld leveles zöldségfélék között találunk néhányat, amiben van elegendő cukor is és elég sót is tartalmaz, hogy a magas vérnyomást csökkentse, az alacsonyt pedig fölemelje legalább az elfogadható határig. A zsázsa is ilyen zöldségünk, különösen nyári melegben ajánlatos figyelembe venni ezt a tulajdonságát.
Tisztítja és erősíti a vért: A tavaszi nagytakarításból a zsázsa is alaposan kiveheti a részét. A többi legkorábbi növényekkel, így salátalével, spenót lével, valamint a gyermekláncfű levele összegyűjtése után a kicentrifugázott lé megszabadítja a vért az összes salaktól és lendületet ad az egész szervezet megújulásának. Ezeket a friss leveleket mindennapi salátánknak is elfogadhatjuk, hogy frissen tartsa a vért, amíg a többi zöldségféle fogyasztására rá nem térhetünk.
Aranyér: Aranyér bántalmakra, de különösen a vérzés csillapítására használjunk zsázsalét, fehérrépa és spenót zöldje kicentrifugázott levével. A bennük levő nagy kalcium tartalom, vas és vitamin tartalom mind a gyógyulást szolgálja.
Belső elválasztású mirigyek: A vizitorma hatalmas mennyiségű ként tartalmaz, valamint annyi jódot, hogy a két elem keveréke kitűnő támogatást nyújtson a belső elválasztású mirigyek működéséhez. Ha valakinek baja van a pajzsmirigy működésével, legjobb ha egy időre kúraszerűen fogyasztja a vizitorma levelének levét, más zöldség-lé társaságában.
Emésztő rendszer, epe és máj, tisztítja a beleket: Ha az étkezéssel fogyasztunk zsázsalét, könnyebb lesz az emésztésünk, mert elősegíti a gyomor és a belek munkáját ehhez K vitamin tartalma is hozzásegíti, amely négy féle fehérje megemésztésében nyújt segítséget. Hat továbbá a máj működésére és az epekiválasztásra. Közvetetten hat a koleszterin csökkentésére is, valamint megtisztítja a beleket a jelenlevő nemkívánatos baktériumoktól, bélférgektől.
Asztma, allergia, tüsszögés: A zsázsában minden megvan ahhoz, hogy megtisztítsa a vért, az egész szervezetet, természetes antibiotikumot is tartalmaz. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy megszabaduljunk allergikus rohamainktól, tüsszögéstől és köhögéstől. A vitamin tartalmának köszönhetjük többek között, hogy az asztmatikus rohamok csökkentéséhez is lényegesen hozzájárul.
Fájdalmas vizelés, kőképzés megelőzése: A fájdalmas vizelésnek több oka lehet. Homok és kőképződés a vesékben megelőzhető, ha zsázsa vagy vizitorma levét összekeverjük fehér répa levével. Ezzel a lével ugyancsak gyógyítható a fájdalmas vizelés, a húgyutak baktériumos fertőzése is, ami általában nemi betegségekkel jár.
Immunrendszer: Ha néha egy-két zsázsa levelet teszünk a csokorba, gyűjtő utunk során a kertben, hogy elkészítsük a napi zöld italunkat, csupán ezzel a mozdulatunkkal meg tudjuk előzni a szokásos vírusos vagy baktérium-támadás következtében kialakuló meghűlést. Ezt azzal érjük el, hogy fokozatosan ellenállóvá tesszük szervezetünket, azaz éberen tartjuk immunrendszerünket a zsázsa-lével, mely rengeteg természetes antibiotikumot tartalmaz.